BASCO'S Week 7

Hey iedereen,
Ik ben hier terug want de basco's willen weer van hen laten horen!!!
1 De leraar als begeleider van leerprocessen:
Doordat de stage op zijn einde loopt heb je als stagiair meer zicht op de beginsituatie van de kinderen dan in het begin. Je weet al wie welke vaardigheden/moeilijkheden heeft.
Door de interviews en opzoekingen doorheen mijn stage ben ik te weten gekomen dat de doelen hier per thema vastliggen.
Alles wat er moet gebeuren en welke doelen er moeten behaald worden liggen op voorhand vast door middel van documenten die de leerkrachten per Cd-rom krijgen.
Het vertalen in onderwijsaanbod en de leermiddelen gebeurd door middel van een werkschrift dat tegen het einde van de maand moet worden beëindigd. Er wordt ook een cd aangeboden met alle verhalen, liedjes en versjes op.
Men zou wel een meer krachtige leeromgeving kunnen inrichten door middel van de klas in het thema wat uit te breiden en te versieren.
De observaties en de evaluatie gebeuren door middel van een lijst met gegevens die moeten worden geëvalueerd.Deze lijst wordt dan aan de ouders meegegeven.
3. De leraar als inhoudelijk expert:
De leerkrachten beschikken als het ware over een goede basiskennis dit kan ik afleiden uit mijn interview met een stagiair van La Salle. Maar deze wordt niet altijd toegepast in de praktijk. Eigenlijk mogen de leerkrachten alles en ook niets. Ze laten de kinderen veel spelen en wanneer zij dit willen maar de activiteiten worden opgelegd. Er is ook wel verschil tussen de leerkrachten de ene zal meer stimuleren en aanzetten geven terwijl ander het zichzelf gemakkelijk maken door alles kant en klaar aan de kleuters te geven zodat er niet veel moeilijkheden ontstaan. Wat ik al geleerd heb in mijn opleiding zowel het praktische als het theoretische gedeelte brengt mij hier op ideeën om de aanpak wat te veranderen. Maar wie ben ik om dit te doen. Toch merk ik dat met mijn kleine impulsen er wel wat meer orde en overzicht komt in het dagelijkse leven van mijn kleuters. Zoals de siësta verloopt al heel wat rustiger. Er wordt ook al geluisterd als je hen bij hun naam aanspreekt.
4. De leraar als organisator:
Zoals al vermeld is er niet zoveel structuur in het werkklimaat van mijn Spaanse stageschool. Toch wordt er in de officiële documenten aangegeven hoe de structuur eruit ziet. Maar dit wordt niet zo nauw genomen in werkelijkheid.
Het dagverloop ziet er in het algemeen wel hetzelfde uit met als 3 hoofdpunten:
>spelen
>eten en siësta
>1 tot 2 werkblaadjes maken in hun werkschrift
Het dagverloop vindt u ook terug op mijn weblog.
5. De leraar als innovator en onderzoeker:
Vernieuwende elementen aanbrengen en aanwenden wordt wel door mezelf als buitenlandse stagiaire zeker en vast gedaan. Zoals het geven van impulsen bij het bijbrengen van attitude en discipline. Maar ook door mijn activiteiten voor de BP. Deze zijn immers heel vernieuwend en geven een verrassende indruk bij de leerkrachten na.
Reflecties op je eigen functioneren gebeurd bijna dagelijks op een spontane manier. Maar ook aan de hand van reflecties die worden gemaakt op de BP.
6. De leraar als partner van ouders en verzorgers:
Discreet omgaan met gegevens is nodig aangezien ik samen met de kinderen film. Ik neem ook geregeld foto’s van het klasmateriaal en activiteiten. Dit is wel met toestemming van de ouders die dit in hun contract hebben ondertekend.
Communiceren met ouders is niet altijd evident wegens de taal. Ik doe wel mijn best hen te woord te staan.
7. De leraar als lid van schoolteam:
Er is vaak overleg tussen de leerkrachten onderling. Ze hebben 4 maal per week een vergadering waar ze de te geven activiteiten dan bespreken
8. De leraar als partner van externen:
Ik ben zelf nog niet in contact gekomen met externe instanties. Er worden hier ook wel een logopediste en een psycholoog te werk gesteld maar deze heb ik nog niet in persoon ontmoet
9. De leraar als lid van de onderwijsgemeenschap:
Door het afnemen van interviews ben ik heel wat wijzer geworden van de wat en hoe van het Spaanse onderwijssysteem. Soms konden we ook wel eens discussiëren over het verschil tussen onze onderwijsmethoden. Leerkracht is voor ons allen een mooi maar zeker niet te onderschatten beroep.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home