donderdag, maart 29, 2007
BASCO'S Week 10
Hier de attitudes:
A1 Beslissingsvermogen>
Een standpunt durven innemen is heel belangrijk bij een debat. Het is ook belangrijk om voor je eigen mening te durven opkomen. Dit is echter niet voor iedereen evident en zeker als dit in een vreemde taal moet gebeuren.
A2 Relationele gerichtheid>
Ieder internationale student is bijzonder en heeft zijn eigen gewoontes, kenmerken. Het is belangrijk dat je iedereen aanvaardt zoals hij is. Het is ook belangrijk dat je niet met iedereen dezelfde band wil. Het leven bestaat uit mensen waar bij je een heel goed gevoel hebt en uit mensen die je kunt aanvaarden maar geen band mee kunt hebben.
A4 Leergierigheid>
Door onze nieuwe lessen is onze leergierigheid zeker weer wat meer aangewakkerd.
A6 Zin voor samenwerken>
Bij onze taak voor Games is er ook een nood aan zin voor samenwerking.
maandag, maart 26, 2007
DAGBOEK > Week > 26-03-2007 > Alles opgelost !!!

Hallo iedereen,
Ik wou gewoon even melden dat Barbara en ik een deugddoend gesprek hebben gehad en dat Barbara haar huur heeft betaald!
We gaan onze erasmusperiode tot een goed einde brengen!
Ook van ons eindwerk willen wij een prachtig werk maken!
Het is niet altijd evident om met mensen samen te leven, maar wanneer men eerlijk is en een een goed gesprek kan aangaan dan kan je er ook nog altijd het beste van maken.
Goed, bedankt aan iedereen voor het commentaar en voor de bemoedigende woordjes!
Ik hou van jullie en mis jullie!
Tot later !
Fietje
donderdag, maart 22, 2007
DAGBOEK > Week 9 > 22-03-2007 > Pa en Ma op bezoek !
Hallo iedereen,
Hier ben ik terug!
Wat nieuws?
- Wel mijn ouders waren op bezoek en het was net of ik een beetje thuiskwam in Madrid. We zijn allemaal samen op stap geweest. Mijn ouders, Aurélie en ik. We hadden het goed naar onze zin. We zijn ook naar Park Retiro geweest waar mijn ouders genoten van het weer en fris drankje. Het was heel leuk!
- De lessen zijn echt wel leuk. We hebben al veel gezongen en geacteerd.
- Alle erasmusers beginnen al in het geniep te dromen van de terugreis.
- Mijn kamergenote is niet meer mijn kamergenote. Barbara heeft beslist om de laatste maand niet meer te betalen dus .... betalen mijn ouders de volle pot. Ja op bepaalde mensen kan je rekenen op anderen niet. Normaal is een afspraak een afspraak!
- Ik verlang tot ik mijn ventje zal zien!
Hopelijk weten jullie nu weer wat bij
Mochten jullie vragen, bedenkingen of bekommernissen hebben mogen jullie altijd wat bij de comments zetten!
Tot later Fietje x x x
woensdag, maart 21, 2007
BASCO'S Week 9
Zo hierbij de basiscompetenties voor week 9!
Leraar als inhoudelijk expert:
3.1/ 3.2/ 3.3 > Deze week hebben we heel wat leuke dingen geleerd in de lessen. Ons lessenpakket bestaat uit verschillende soorten lessen. Games: Spelletjes (wat wij in beweging zien) Dance: Liedjes, dansen en notenleer en ritmes. (voor ons muziek) Drama: Op gebied van gevoelens, lichaamsverkenning, sociale contacten. (Muzische vorming met nadruk op emotionele en sociale ontwikkeling). Natuurlijk mogen we ook de Spaanse lessen niet vergeten. We leren hier dingen bij maar kunnen natuurlijk vanuit onze basiskennis al heel wat zelf realiseren. Wij moeten ook zelf een taak maken ivm met spelletjes in onze cultuur. Bij deze taak kunnen wij ons eigen vormingsaanbod situeren en integreren in het geheel.
Leraar als organisator:
4.4 > Gedurende de lessen werd ons er ook steeds op gewezen welk nut deze spelen hadden. Meestal had dit te maken met een bevorderend sociaal en emotioneel klimaat voor kinderen. Er werd ook steeds nadruk gelegd op de veiligheid bij de spelen. 4.1/ 4.2 >In onze lessen komt ook aanbod dat ieder spel dat met of door kinderen wordt gespeeld over een bepaalde structuur moet beschikken.
Leraar als lid van een schoolteam:
7.1 > Wij als erasmus- studenten plegen vaak overleg tijdens de lessen. We vormen een internationaal team. Tijdens de lessen wordt er veel gevraagd om samen te werken en soms worden we in groepen verdeeld wat de samenhorigheid tussen alle studenten bevorderd.7.2 > Wij moeten een taak maken voor Games waar we onze eigen spelletjes cultuur moeten beschrijven: de historie ervan, voorbeelden van 3 spelen met materiaal en 3 spelen zonder materiaal. Wij als trotse Belgen zullen het in het Frans proberen om zo ook eens onze tweede taal te oefenen.De taak mag ook in het Engels of in het Spaans gemaakt worden.
Leraar als partner van externen:
8.1 >Contacten leggen en communiceren met externen kan hier zeker ook van toepassing zijn. Men moet als internationale student veelal beroep doen op externen om bepaalde dingen te realiseren. Zoals als je een stierengevecht of een voetbalmatch wil gaan bezichtigen dan is het goed als je kan terugvallen op Spaanse vrienden die je advies geven over waar en hoe, hoeveel,… Ook onze internationale coördinator Maria José is de ideale persoon om je te helpen.
Leraar als lid van de onderwijsgemeenschap:
9.1/ 9.2 > Aan debatten zeker geen tekort. Wanneer je met allerlei internationale studenten samen bent komt vroeg of laat wel de vraag: En hoe is dit in jullie land? Dan wordt er natuurlijk gediscuteerd wat nu de juiste wijze. Meestal kom je dan tot de conclusie dat alle wijzen hun positieve en negatieve punten hebben. Het beroep van leerkracht komt meermaals ter sprake. Dit is nog meer frequent na de stage want nu kan men immers vergelijken met het Spaanse onderwijssysteem.
woensdag, maart 14, 2007
BASCO'S Week 8
Hier wat meer over de attitudes tijdens mijn stage;
A1 beslissingsvermogen:
Ik durf een standpunt in te nemen indien ik niet akkoord ben met een kleuter of zelfs een leerkracht. Maar dan moet je jezelf wel kunnen rechtvaardigen en er verantwoordelijkheid durven voor te nemen.
A2 Relationele gerichtheid
Het is leuk om een deel te vormen van een leuk team en dan ook aanvaard te worden. Ik voel dat er hier meer echtheid heerst onder de leerkrachten dan er bij ons is. Wanneer ze een slechte dag hebben zal iedereen het geweten hebben zonder beschaamdheid maar indien ze ook een goede dag hebben zal iedereen het ook wel weten.
A3 Kritische ingesteldheid
Deze attitude is nodig om jezelf te kunnen evalueren. En ook om reflecties te kunnen maken op de activiteiten van de BP.
A4 Leergierigheid
Het is leuk om te observeren omdat je er heel veel uit leert. Zo ook als je de kinderen observeert bij hun kijkgedrag. Je leert er uit en merkt dan ook waar hun interesses naar uitgaan. Dit is een heel goed standpunt om activiteiten op uit te bouwen.
A5 Organisatievermogen
Ook heel belangrijk als je bekijkt dat stage altijd veel werk van je vraagt. Toch als je dit op een correcte manier wil doen. En alles voorbereiden, plannen, observeren, … dit vraagt een organisatie.
A6 Zin voor samenwerking
Doorheen mijn stage is samenwerking de hoofdsleutel. Ik help mijn mentor waar ik kan. En zij helpt mij bij mijn activiteiten. Dan wel als tolk
LOT > 14/03/2007
KORTE SAMENVATTING LOT VERSLAG:
De leraar als innovator
Wat heb ik geleerd?
Dat men bij het experimenteren echt de kinderen hun vrijheid moet gunnen. Dat men door de kinderen goed te observeren ook nieuwe ideeën ontdekt. Ik leerde dat er in het Spaanse onderwijs weinig plaats is voor gebruik van audiovisuele middelen.
De leraar als inhoudelijk expert
Wat heb ik geleerd?
Mijn theoretische kennis is nu aangevuld door praktische kennis. Het is heel belangrijk om deze 2 te kunnen linken. Vooral betreffende het kijkgedrag en het gebruik van film in de kleuterklas heb ik veel nieuwe dingen geleerd.
De leraar als lid van een schoolteam
Wat heb ik geleerd?
Dat men over een bereidwillig schoolteam moet beschikken om te kunnen overgaan tot het uitproberen van activiteiten voor je bachelorproef. Ik heb ook geleerd dat het belangrijk is om ook je mentor goed in te lichten betreffende het doel en de inhoud van je activiteiten.
•A3 kritisch ingesteld zijn
Wat heb ik geleerd?
Het is belangrijk om kritisch ingesteld te zijn en zeker wanneer men activiteiten aanbiedt waarvan men zelf iets moet uitleren. Het is dan ook de bedoeling om hier zelf kritisch in te zijn en zo ook niet bang te zijn om eventuele mislukkingen toe te geven.
•A4 leergierig zijn
Wat heb ik geleerd?
Het is heel belangrijk om zelf leergierig te zijn. Vooral betreffende resultaten van je activiteiten want deze bieden je immers een bron aan informatie bij de verwerking van je eindwerk. Ook bij de observaties leer je heel veel bij. Deze zijn dan weer een bron van inspiratie voor nieuwe activiteiten.
•A8. creatieve gerichtheid
Wat heb ik geleerd?
Om audiovisuele middelen in de kleuterklas te promoten moet men een aanbod van creatieve activiteiten voorzien zodat het de kleuters en leerkrachten zal aanspreken om deze dan ook in de praktijk om te zetten. Dit heb ik geprobeerd. In België staan we ook al wat verder betreffende het aanbieden en verwerken van films in een kleuterklas.
•A9. flexibiliteit
Wat heb ik geleerd/Wat me vooral is bijgebleven?
Dat flexibiliteit heel belangrijk is tijdens de bachelorstage. Soms wordt je echt verrast wanneer je het, het minst verwacht. Bij het observeren en geven van de activiteiten kom je tot bepaalde vaststellingen die je net toen of zelfs niet verwacht had. Dan is het belangrijk om flexibel te zijn en hierop in te pikken.
• A10. gerichtheid op correct taalgebruik en communicatie
Wat heb ik geleerd?
Audiovisuele middelen zijn een communicatievorm op zich. En men kan er ook voor zorgen dat men audiovisuele activiteiten aanbiedt waardoor er geen taalproblemen ontstaan. Zoals bij het gebruik van de filmpjes van Ingebeeld. Het doel is voornamelijk kijken en luisteren. Maar dit kan in elk land want dit is immers universeel. Wanneer een film aangeboden wordt zonder gesproken taal geeft dit vele mogelijkheden.
dinsdag, maart 13, 2007
DAGBOEK > Week 8 > 13-03-2007 > La Salle
Na onze stage hebben we terug les in de universiteit La Salle. Maria José was blij om ons terug te zien. We hadden na onze les Games (gelijkaardig met turnen maar dan ideeën voor de kinderen), hadden we Videoconference. We stonden dus in contact via webcam en tv met een Zweedse hogeschool. Maria gaf eerst een presentatie over het Spaanse onderwijssysteem en daarna mochten wij per groepjes 3 positieve en 3 negatieve punten omtrent het spaanse onderwijssysteem presenteren aan onze zweedse collega's. Dit was niet al te moeilijk wanneer je er net een maand stage had opzitten. We hebben reeds ook al terug Spaanse les gekregen en het wordt er echt niet makkelijker op. De muziekles is wel leuk maar voelt niet voor iedereen even vertrouwd. Mensen die voor leerkracht secundaire leren hebben het hier soms wat moeilijker mee. Kortom het is wel leuk om zelf weer eens op de schoolbanken te zitten !!!
DAGBOEK > Week 8 > 13-03-2007 > Gilles op bezoek !
Het was super met mijn ventje hier in Madrid!
De liefde kan zo mooi zijn ! Ik ben trots dat mijn verloofde
(mi novio) waar ik 22 december mee in het huwelijksbootje stap zo'n pracht van een man is!!!
(mi novio) waar ik 22 december mee in het huwelijksbootje stap zo'n pracht van een man is!!!
Deze erasmusperiode maakt me nog maar eens duidelijk hoe graag ik hem zie en wat hij allemaal voor mij betekent !!!
We hadden een hele leuke tijd samen!
We hebben heel veel leuke dingen gedaan zoals:
>In een lokaal cafeetje de voetbal match Barca- Real gevolgd!
> Lekker gaan eten (Thai, Italiaans, tapas, Jamon iberico, zelfgemaakte ommelet)
We hebben heel veel leuke dingen gedaan zoals:
>In een lokaal cafeetje de voetbal match Barca- Real gevolgd!
> Lekker gaan eten (Thai, Italiaans, tapas, Jamon iberico, zelfgemaakte ommelet)
> Lekkere dingen gedronken (wijntjes, cava, flesje voor valentijn, biertjes)
> Gewinkeld (Cadeautje voor mij)
> Parque Retiro bezocht en genoten van de zon.
> Rastro bezocht.
> Demonstratie meegedaan tegen de ETA.
Kortom het was de hemel op aarde om dit ook met mijn toekomstige man te mogen delen.
Het afscheid is natuurlijk zwaar maar ik weet dat ik voor de rest van mijn leven bij hem zal kunnen zijn! En dat is een droom die werkelijkheid wordt!!!
BEDANKT GILLES VOOR ALLES!
donderdag, maart 08, 2007
DAGBOEK > Week 7 > 08-03-2007 > Veel bezoek!
Hallo iedereen,
Ja, het is al een tijdje geleden maar geen nood ik heb dan ook veel te vertellen!
Ten eerste was Lotje op bezoek (voor diegenen die ze niet kennen dit is mi mejor amiga) .
We hebben ons dus ook wel kostelijk geamuseerd!!!
Het was heel leuk! We hebben goed gegeten, gedronken en gefeest!
Veel heeft Lotje van Madrid niet gezien maar ligt waarschijnlijk aan het feit dat ze geen cultuurbarbaar is!
Na het bezoek van Lotje kwam het bezoek van mijn broer, schoonzus en Marietje!!!
Mijn broer en schoonzus had ik heel erg gemist maar dat kleine bijna 4 jaar oude (zaterdag 10-03-2007) metekindje van mij heb ik dan ook ongeloofelijk gemist !!!
Het was een prettig wederzien. Er werden cadeautjes uitgedeeld en veel geknuffeld en gekust. Net het tegenovergestelde van Lotje is mijn broer een grote cultuurbarbaar. Dus er werd veel afgestapt.
Wat ik jullie zeker ook nog wil meegeven is dat Marie een immense ervaring heeft beleefd. Ze kwam op bezoek bij haar Spaanse leeftijdsgenootjes in mijn stageklas. Ik was aangenaam verrast hoe vlug zij tot de klasgroep behoorde. Kinderen hebben zeker geen problemen om elkaar te verstaan. Ze spreken elk in hun eigen taal en het bizarre is dat ze elkaar dan ook nog verstaan!!!
Verder ben ik samen met mijn schoonzus een avondje uitgeweest wat ze dan ook had verdiend. En met mijn broertje maakte ik een belevenis mee die bijna niet te geloven is!.
We werden door Aurélie uitgenodigd om samen met haar vriend naar de voetbal te gaan kijken van Madrid contra Getafe. We zaten niet enkel op de 9 de rij (waar we een uniek zicht hadden op de spelers) Aurélie werd uit 80.000 mensen gekozen als winnares van de wedstrijd van Coca-Cola. De camera ging door het publiek en stopte net bij haar. Ze won 2 tickets met alles erop en eraan (flight, hotel, training, meet with the players on the plain, citytour and the game).
Na de wedstrijd werden we met zijn allen naar dse VIP-lounge van Coca-Cola geëscorteerd waar we met een hapje en een drankje in de hand de prijzen in ontvangst mochten nemen.
Het was allemaal te mooi om waar te zijn en dan heb ik het niet enkel over de voetbalmatch maar ook over het bezoek van de mensen die mij nauw aan het hart liggen!
Maar het leukste komt morgen namelijk mijn allermooiste ventje (verloofde) Gilleke!
Tot gauw,
Fietje
BACHELORPROEF > stage > activiteiten!

BACHELORPROEF:
Na het experimenteren komen natuurlijk de activiteiten.
Het kijkgedrag van Spaanse kleuters observeren kan enkel door het aanbieden van activiteiten.
Ik heb het pakket van ingebeeld ingeschakeld wat natuurlijk op zich heel veel mogelijkheiden biedt.
De film Sientje was de absolute favoriet van de kinderen!
Ik bracht ook de andere films aan. Maar vanuit verschillende standpunten:
Eerst naar de muziek/geluiden luisteren.
Naar de beelden kijken zonder geluiden of muziek.
De verwerking van activiteiten zoals personages nabootsen of scénes naspelen.
Ik bekwaam heel wat info en ideëen voor mijn latere carriére als kleuteronderwijzeres!
Experimenteren en laten experimenteren is nog altijd het beste om kleuters met nieuwe objecten zoals een camera te laten omgaan. Ook het verschil als het experimenteren voor het zien van films en het experimenteren na het zien van film is een duidelijk verschil. De kleuters gaan immers gerichter gaan filmen.
Zo dit was een kort verslag je over mijn bacherlorstage omtrent mijn gegeven activiteiten.
Hopelijk heb je er van genoten ?!?
Hasta la proxima Sofie
BASCO'S Week 7

Hey iedereen,
Ik ben hier terug want de basco's willen weer van hen laten horen!!!
1 De leraar als begeleider van leerprocessen:
Doordat de stage op zijn einde loopt heb je als stagiair meer zicht op de beginsituatie van de kinderen dan in het begin. Je weet al wie welke vaardigheden/moeilijkheden heeft.
Door de interviews en opzoekingen doorheen mijn stage ben ik te weten gekomen dat de doelen hier per thema vastliggen.
Alles wat er moet gebeuren en welke doelen er moeten behaald worden liggen op voorhand vast door middel van documenten die de leerkrachten per Cd-rom krijgen.
Het vertalen in onderwijsaanbod en de leermiddelen gebeurd door middel van een werkschrift dat tegen het einde van de maand moet worden beëindigd. Er wordt ook een cd aangeboden met alle verhalen, liedjes en versjes op.
Men zou wel een meer krachtige leeromgeving kunnen inrichten door middel van de klas in het thema wat uit te breiden en te versieren.
De observaties en de evaluatie gebeuren door middel van een lijst met gegevens die moeten worden geëvalueerd.Deze lijst wordt dan aan de ouders meegegeven.
3. De leraar als inhoudelijk expert:
De leerkrachten beschikken als het ware over een goede basiskennis dit kan ik afleiden uit mijn interview met een stagiair van La Salle. Maar deze wordt niet altijd toegepast in de praktijk. Eigenlijk mogen de leerkrachten alles en ook niets. Ze laten de kinderen veel spelen en wanneer zij dit willen maar de activiteiten worden opgelegd. Er is ook wel verschil tussen de leerkrachten de ene zal meer stimuleren en aanzetten geven terwijl ander het zichzelf gemakkelijk maken door alles kant en klaar aan de kleuters te geven zodat er niet veel moeilijkheden ontstaan. Wat ik al geleerd heb in mijn opleiding zowel het praktische als het theoretische gedeelte brengt mij hier op ideeën om de aanpak wat te veranderen. Maar wie ben ik om dit te doen. Toch merk ik dat met mijn kleine impulsen er wel wat meer orde en overzicht komt in het dagelijkse leven van mijn kleuters. Zoals de siësta verloopt al heel wat rustiger. Er wordt ook al geluisterd als je hen bij hun naam aanspreekt.
4. De leraar als organisator:
Zoals al vermeld is er niet zoveel structuur in het werkklimaat van mijn Spaanse stageschool. Toch wordt er in de officiële documenten aangegeven hoe de structuur eruit ziet. Maar dit wordt niet zo nauw genomen in werkelijkheid.
Het dagverloop ziet er in het algemeen wel hetzelfde uit met als 3 hoofdpunten:
>spelen
>eten en siësta
>1 tot 2 werkblaadjes maken in hun werkschrift
Het dagverloop vindt u ook terug op mijn weblog.
5. De leraar als innovator en onderzoeker:
Vernieuwende elementen aanbrengen en aanwenden wordt wel door mezelf als buitenlandse stagiaire zeker en vast gedaan. Zoals het geven van impulsen bij het bijbrengen van attitude en discipline. Maar ook door mijn activiteiten voor de BP. Deze zijn immers heel vernieuwend en geven een verrassende indruk bij de leerkrachten na.
Reflecties op je eigen functioneren gebeurd bijna dagelijks op een spontane manier. Maar ook aan de hand van reflecties die worden gemaakt op de BP.
6. De leraar als partner van ouders en verzorgers:
Discreet omgaan met gegevens is nodig aangezien ik samen met de kinderen film. Ik neem ook geregeld foto’s van het klasmateriaal en activiteiten. Dit is wel met toestemming van de ouders die dit in hun contract hebben ondertekend.
Communiceren met ouders is niet altijd evident wegens de taal. Ik doe wel mijn best hen te woord te staan.
7. De leraar als lid van schoolteam:
Er is vaak overleg tussen de leerkrachten onderling. Ze hebben 4 maal per week een vergadering waar ze de te geven activiteiten dan bespreken
8. De leraar als partner van externen:
Ik ben zelf nog niet in contact gekomen met externe instanties. Er worden hier ook wel een logopediste en een psycholoog te werk gesteld maar deze heb ik nog niet in persoon ontmoet
9. De leraar als lid van de onderwijsgemeenschap:
Door het afnemen van interviews ben ik heel wat wijzer geworden van de wat en hoe van het Spaanse onderwijssysteem. Soms konden we ook wel eens discussiëren over het verschil tussen onze onderwijsmethoden. Leerkracht is voor ons allen een mooi maar zeker niet te onderschatten beroep.